Run Flat Tyre - RFT

Vad är RFT däck?
RFT däck är däck som är tillverade för att kunna köras en begränsad sträcka efter en punktering. RFT däcken kallas ibland felaktigt för "punkteringsfria" däck, vilket tyvärr inte är sant. Fördelen med RFT däck är att man inte behöver bli ståendes vid vägkanten för att man måste byta till reservhjul, utan man kan köra en viss sträcka (oftast 90km) till en verkstad och få hjälp.
RFT däcket är konstruerat med förstärka sidor, för att däcket inte ska tryckas ihop när det tappar luften.

Regler kring RFT däcken
För att en bil ska få ha RFT däck så krävs det att bilen är utrustad med TPMS - Tyre Pressure Monitoring System. Ett system som håller koll på däcktrycket och berättar för föraren om man tappar trycket i något däck. Detta för att med RFT däck är det väldigt svårt att känna i bilen om man fått punktering.

Reparation av RFT däck
Man får inte reparera ett RFT däck som man gör med vanliga däck. Detta beror på att man helt enkelt inte vet hur länge däcket har rullat utan luft. Ett däck (även RFT däck) går sönder i stommen om det körs utan luft, ibland räcker det med så kort sträcka som 100m.

Utbildning om RFT däck
Vi är utbildade på RFT däck för att kunna hantera dessa på rätt sätt. Eftersom de är förstärka i sidorna krävs en liten annan montering än vanliga däck, och det krävs mer av däckmaskinerna för att göra jobbet på rätt sätt.